Menu

Vene

ŠTA JE BOLEST PROŠIRENIH VENA?

- I KAKO JE PREPOZNAJEMO? -

Proširene vene predstavljaju jedan od najraširenijih zdravstvenih problema savremenog doba. Najčešće se javljaju kao posledica genetskih predispoziciia. ali i načina života. Tok bolesti proširenih vena je takav da uvek napreduje i možemo ga podeliti u dve faze: prvu (I), bezbolnu fazu, u kojoj se na koži primećuju i mogu da se opipaju čvorići, venska proširenja. U ovoj fazi nema izraženih bolova, otoka i tada treba započeti lečenje. U suprotnom, bolest napreduje i ulazi u drugu (II) fazu, fazu komplikacija, u kojoj se javljaju bolovi i otoci noću (umorne noge), česte upale i tromboze vena praćene mogućnošću otkidanja tromba u vensku cirkulaciju, zatim komplikacije u vidu otvaranja rana na nogama, hiperpigmentacije kože.

Danas postoji više metoda lečenja proširenih vena. Na tržištu je zastupljen veliki broj preparata (kreme, razni preparati) koje ne postižu nikakav rezultat, dok je sa druge strane kod pacijenata prisutan strah od dosadašnjeg načina lečenja - hirurške intervencije - koja se izvodi u opštoj iii spinalnoj anesteziji.

Savremene, bezbolne laserske operacije predstavljaju najveći pomak i terapijski najbolju opciju u lečenju proširenih vena. Laserska metoda lečenja proširenih vena se danas primenjuje u svetu i kod nas.

PREDNOSTI LASERSKE OPERACIJE

Opšti podaci Klasična
hirurška operacija
Laserska operacija
Trajanje intervencije 1.30 do 2h 30 min
Anestezija Opšta ili spinalna (u kičmu) Lokalna
Odlazak kući 2-7 dana hospitalizacije Odmah
Rezovi, ožiljci, otoci i bolnost Prosek 10 ožiljaka Nema
Vraćanje na posao Mesec dana Sutradan
Procenat javljanja novih
vena (recitival u periodu
od deset godina)
50-60% 25% pacijenata
Rizik komplikacija intervencila
(duboka venska tromboza)
4% pacijenata 0,4% pacijenata
Intervencija praćena
kontrolom ultrazvuka
Ne Da

Revoluciju u tretmanu lečenja proširenih vena predstavljaju laserske intervencije koie uveliko zamenjuju dosadašnje klasične hirurške metode. U poređenju sa klasičnom hirurškom metodom - striping operacijom vena ­laserska operacija ima mnogo prednosti. Klasična - striping operaciia se obavlja u opštoj anesteziji i zasniva se na fizičkom odstranjivanju iii "kidanju" proširene vene, prilikom čega dolazi do stvaranja većeg potkožnog hematoma koii je izrazito bolan i dalja resorpcija praćena otokom traje više od mesec dana. Nakon zahvata ostaju trajni ožiljci na mestu hirurških rezova. Za razliku od klasičnog zahvata, laserska operaciia obezbeđuje gotovo bezbolan postupak izlečenja, veoma je precizna, pacijenti odmah napuštaju ambulantu i momentalno se vraćaju svakodnevnim aktivnostima. Ne postoje hirurški rezovi, postoperativni ožiljci, kao ni bolnost a period rehabilitacije ne traje duže od 2 dana.

KAKO IZGLEDA LASERSKA OPERACIJA VENA?

Pomoću igle u venu se ubacuje tanka laserska sonda koja se uz ultrazvučnu kontrolu sprovodi do proširene vene. Funkcija laserske sonde je da proizvodi veliku količinu toplotne energije koja će momentalno isušiti bolesni deo venei pretvoriti ga u tanku fibroznu vrpcu koju će organizam resorbovati. Nakon intervencije vidljivi varikoziteti i proširena vena odmah nestaju.

Laserski zrak omogućava da se trenutno zatvori vena koja je sklona trombozi, zaustavi razvoj bolesti i spreči mogućnost opasnih komplikacija. Preostale, zdrave vene, koje su u prisustvu obolelih delova bile opterećene i izložene propadanju i bolesti, sada su rasterećene. Njihov kapacitet je u odnosu na trenutnu cirkulaciju u nogama višestruko veći i u stanju su da zadovolje sve potrebe organizma.

Početak stranice